2012. március 1., csütörtök

Első bejegyzés - A blog célja és jellege


Üdv Mindenkinek!

Ezzel az írással indul maga a blog is. Mindenesetre, mielőtt belefogunk, előzetesen meg kell fogalmaznunk, hogy általában véve mikről is lesz itt szó, és miért.

Először a fogalma(ka)t tisztázzuk! A restauráció kifejezést egyrészt konkrét történelmi vonatkozásban használják, például amikor egy trón-fosztott uralkodócsalád hatalmának - akár erőszakos - helyreállításáról van szó. Ez természetesen távol áll tőlünk, azzal a megjegyzéssel, hogy a tradícióban aranykornak nevezett időszak hierarchiára épülő modelljének visszaállítása - mint amilyen a szakrális királyság - nem lenne feltétlenül rossz dolog, ha abban nem egy elnyomó hatalom, hanem egy bölcs és igazságos rendszer nyilvánulna meg. Ám ezzel a mai körülmények között (még) nem érdemes foglalkozni.

A másik vonatkozás az építészethez, a képző- és iparművészetekhez, szobrokhoz, festményekhez kapcsolódik, vagy éppenséggel bármilyen eszmei vagy szellemi értéket képviselő alkotáshoz, ami lehet például egy régi kódex. Ilyenkor az ezen tárgyak, műemlékek eredeti kinézetéhez legközelebb eső állapot helyreállítása a cél, s ez már valamivel közelebb áll jelen sorok írójának célkitűzéséhez is.

Nevezetesen itt is eszmei és szellemi helyreállításról van szó, elsősorban a gondolkodás terén. Megpróbálunk a mai, elmélyültnek egyáltalán nem nevezhető gondolkodásmódból időről-időre kitörni, és egy-egy témakörben "új" irányokba terelni ezt a szellemiséget. Az új itt azért van idézőjelben, mert a dolgokhoz való ilyetén hozzáállás valójában nem új, hanem kifejezetten régi, mondhatnánk archaikus, de egyelőre érjük be a premodernnel. Mint látható lesz, olyan vélekedések is szóba jönnek majd, melyek a középkorra voltak jellemzőek, s a középkort ugye közmegegyezéssel "sötétnek" nevezzük. Nos, annyit már most előrebocsáthatok, hogy ezt e helyt mindenképpen cáfolandó tételnek tekintjük. Másrészt a jelenlegi tudományos, racionális, megfellebbezhetetlen érvényűnek és fejlettnek tartott világképet pedig kifejezetten hamisnak, önteltnek és károsnak véljük, adott esetben akkor is, ha ezt a gondolkodásmódot jó szándék vezérli. Erre igyekszünk majd több ponton rámutatni.

A konkrét témakörök változatosak lehetnek, nem célunk filozófusi elefántcsonttoronyba vonulni, tehát bármi, ami valami oknál fogva érinti a fenti célt, legyen az történelmi, aktuálpolitikai, filmes, tudományos, etc. téma, az itt górcső alá kerülhet. (Természetesen ezek közül egyik sem önmagában fontos, tehát például az aktuálpolitika sem azért jön szóba, hogy szidhassuk egyik vagy másik pártot, hanem az a része lényeges, aminek a szellemhez így vagy úgy, de köze van. Ezt csak a jövőbeni hozzászólások kedvéért tartom fontosnak nyomatékosítani.) Ha ily módon a szellemi helyreállítás eredményes, vagy legalább részlegesen az, akkor ez együtt járhat majd a konkrét valóság restaurációjával, hiszen a valóságról kialakított kép meghatározza magát a konkrét világot is.

Végezetül: egy ilyen helyreállításnak nem az a rendeltetése, hogy okoskodó eszmefuttatásokban élhessük ki a fejünkben kavargó kusza gondolattolongást, hanem elsősorban az, hogy magunkat és másokat is segítsünk a nagybetűs igazságra való törekvésben, és ezáltal szellemileg és lelkileg egészségesebbé válhassunk egy olyan világ közepén, amely csak modern babonákat, tévhiteket, tudományos alapú félelemkeltést, stresszt, betegséget és értelmetlen halált nyújt számunkra.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm, sok jó dolgot találtam itt, amelyből tanultam. Sok sikert a továbbiakban !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy nem hiábavaló e blog, és viszont kívánom! :)

      Törlés